Samverkan mot båtbrott

Nu är snön borta och det är lättare för tjuven att ta sig fram till uppställningsplatser, marinor, fritidstomter mm. för att stjäla.

Moderna utombordsmotorer (fyrtaktare) är det som stjäls mest. Motorkåpor, växelhus och kompletta motorer är stöldbegärliga.

Tänk på att försvåra för tjuvarna och använd fantasin. Lås, godkänd stöldmärkning, lampor som tänds, kameror där det är möjligt och tillåtet, spårsändare med fungerande batteri.

Fysisk närvaro är ändå alltid bäst och bra belysning. Passa på att ta en promenad, gå runt med hunden, ha personer i rörelse i området, åk förbi med bilen.

Anteckna om något skiljer sig från mängden eller ser skumt ut. Fota, filma, ta reg.nr, skriv upp klockslag och var nyfikna. Hälsa på personen du möter och fråga på ett vänligt sätt: söker ni någon eller kan vi hjälpa er med något?

Om det finns bostadsområden eller fritidshusområde i närheten kan det vara bra att ta reda på om det finns Grannsamverkan i området och ha en dialog inleda samarbete och dialog även med dem.

Vid pågående brott, ring 112. Har du ett tips, kontakta 114 14.

Läs mer om hur du skyddar dig på länken nedan:

https://www.larmtjanst.se/globalassets/tips-och-rad/pdf/samverkan-mot-batbrott-2019.pdf